Paradigm

Vi genomgår ett paradigmskifte

Politik idag

Vad är en vision?

Vi behöver visioner för att ha något att sträva mot, för att inte tappa siktet.

Visionen är lyktan i mörkret framför oss, som påminner åt vart vi vill gå.

För att vi inte ska glömma vart vi är på väg.

Alla människor, i alla åldrar.

Om vi ska kunna tillvarata unga människors kraft och vilja måste man också låta dem vara med och känna att de är en del av samhället.

Delaktighet måste genomsyra allt vårt arbete, man kan inte vänta sig att en 18-åring bara för att den har fått rösträtt automatiskt ska göra sin medborgerliga plikt och gå och rösta.

Får man inte på ett tidigt stadium känna sig som en resurs och tillgång för samhället kommer man inte senare att vilja delta.

Därför är det viktigt att unga människor får plats även i de politiska ”finrummen” även om det innebär avhopp p.g.a av studier, eller arbete på annan ort. Fullmäktige och nämnder bör spegla samhället och därför är det viktigt att både gammal som ung finns representerade där.

”Alla människor ska känna sig som en resurs och en del av samhället- jag tror att om man gör det- vill man också vara med och bygga det. Bättre åldersspridning i politiken!”

Feminism

”Bland vd:arna i de 500 största svenska företagen finns det fler som heter Göran än vad det finns kvinnor.”

I världens mest jämställda land har kvinnor fortfarande 20% mindre i lön, för samma arbete. Det tar 158 år med dagens tempo att få en jämställd könsfördelning i bolagsstyrelserna. I samma land misshandlas och dödas kvinnor av de män som de lever tillsammans med.Vi lever fortfarande i ett patriarkat och de påverkar oss genom hela livet, män som kvinnor. Det är fortfarande allt för självklart att det är mamman som tar ut hela föräldraledigheten och mannen fortsätter arbetet.

Det handlar om långsiktigt och målmedvetet arbete. Men också om mod att fatta beslut som leder mot ett jämställt samhälle. Att vara feminist är att se att dessa orättvisor finns och vara villig att göra något för att ändra på dem. Därför är jag demokratisk feminist.

Ett samhälle där vi inte blir behandlade och betraktade som kön- utan som människor.

Hållbarhet är så mycket mer än miljö. Att få betraktas som en människa inte ett kön. Alla människor behövs.

Förtroende uppdrag:

 • Svensbyns Socialdemokratiska förening
 • Ordförande
 • Piteå Socialdemokratiska arbetarekommun
 • Valberedningen, ledamot
 • Norrbottens Socialdemokratiska partidistrikt,
  Ledamot
 • Medlemsutvecklingsutskottets ordförande
 • Riksdagen, ersättare
 • Tjänstgörande för Fredrik Lundh
 • Tjänstgörande för Kristina Zakrisson
  i Civilutskottet och Justitieutskottet
 • Socialnämnden Piteå
 • Ledamot och ersättare i arbetsutskottet

Att påverka

En av anledningarna till att jag började blogga var helt enkelt visa vem jag är. Att jag är något så enkelt som en helt vanlig människa – för ibland tycks människor tro att man som politiskt aktiv är något helt annat. Min fritid går åt till att försöka påverka politiken för att jag tror att jag kan göra skillnad, för att jag vill göra skillnad inte bara för mig utan också för mina barns framtid.

Avstånden till politiken är inte så stort som folk tror, jag tycker att det mer är en ursäkt för att inte orka bry sig. Politiken är allt, luften vi andas, maten vi äter, tak över huvudet, vägen du går på. Från det stora till det lilla. Från den minsta lilla reglering till de större kulturella rörelserna.

Sedan 2017 har vi sett stora rörelser för exempelvis legaliseringen av hampa och marijuana. En proposition som för bara några årtionden hade låtit vanvettigt är idag en väldigt rimlig proposition. Sannolikheten att dessa växter framöver kommer bli lagliga är oerhört stort och allt började med den politiska aktivism som väljarna engagerade sig i. Idag har vi allt ifrån CBD olja till industrihampa som är lagligt, och i vissa fall klassas som läkemedel—och en bred och full legalisering är bara några år enligt många som är involverade.

Jag vill påverka, och du kan påverka mig. Därför reagerar jag också som folk gör mest. Använd nedlåtande tillmälen och jag kommer att bli arg, troligen ledsen. Det värsta av allt är att jag troligen kommer att skita i vad du säger. Vissa dagar orkar jag se förbi människors ilska och frustration. Men inte varje dag. Jag har också skitdagar, då jag är urless, har bråkat med barnen, när maten blev vidbränd, när älsklings tröjan blev rosa istället för vit. Dagar då bilen vägrar att starta, när morsan ringer och skäller, eller jag känner mig som värsta värsta meningslösa idioten.

Vill du påverka?

Delar du uppfattningen om att vi ska bygga ett samhälle där vi har gemensamt ansvar för varandra, att vi ska hjälpas åt att riva hinder, inte låta de starkaste gå först och sedan märker vilka som mäktade hänga med.

En sak är säker, du behövs! Minsta lilla insats, från att betala 30 öre per dag, bära en supporterknapp, till att delta i möten, knacka dörrar, diskutera, ha ett förtroende uppdrag, allt räknas och allt spelar roll. Vad kan du göra? och vad vill du göra?

Du kan gå med genom att ringa en socialdemokrat du känner, gå in på nätet, eller via sms!

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2019 Paradigm

Tema av Anders Norén